20090418

Μικρή ιστορία

Έχω ένα σημάδι πάνω απ' το ένα μου φρύδι. Το απέκτησα 25 χρόνια πριν, όταν σε μια εκδρομή με το Δημοτικό, γδάρθηκα σε κάτι κλαδιά καθώς κυνηγούσα την Μ, την όμορφη της τάξης.

Με τη Μ δεν είχα σχεδόν καμία άλλη επαφή, ώσπου στα 18 μας, σε ένα φθινοπωρινό πάρτυ, δύο μέρες πριν ξεκινήσει η φοιτητική μου ζωή κι αφήσω για πάντα πίσω μια άθλια εφηβεία και τους σχολικούς μου βασανιστές, ξαναμιλήσαμε.

Αυτό το τελευταίο σχολικό πάρτυ είχε μια κλασική ντεκαντάνς εσάνς, με όλα τα συμπαρομαρτούντα: νέες σχέσεις να δημιουργούνται, άλλοι να τα ξαναβρίσκουν, ιστορίες κι εξομολογήσεις (βοηθάει και το αλκοόλ εκεί), ένας συμμαθητής μου αποπειράται να πέσει απ' το μπαλκόνι, μια κοπέλα για να την σπάσει στο αγόρι της, πηδάει τον αδερφό του στην τουαλέτα, ενώ για μένα τότε άρχιζε ένας κύκλος αυτοκαταστροφικών βραδιών που κράτησε κάμποσο.

Ο Π, μεγαλύτερος από μένα, φροντίζοντας να μην κάνει ποτέ "σχέση", είχε μια τρομερά ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλάζοντας διαρκώς ερωτικές συντρόφους με ρυθμό 1-2 βδομάδων. Ειρήσθω εν παρόδω, εκείνο το βράδυ ήταν ο "τυχερός της τουαλέτας".

Όπως και να 'χει, αφού είχαμε περάσει όμορφα, η Μ μου ζητάει να την πάω σπίτι της, με ό,τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει. Εγώ, σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης, λέω στον Π να την πάει αυτός, αφού τους συστήνω μεταξύ τους. Έκτοτε, δεν ξαναείδα ούτε τον Π, ούτε την Μ. Έμαθα μόνο ότι, λίγες μέρες μετά, βγήκανε για καφέ.

Μου έσκασαν μαζί όλα αυτά, όταν τις προάλλες έβλεπα το σημάδι (δεν πολυφαίνεται, οπότε το ξεχνάς εύκολα) κι είπα να ψάξω στο facebook για την Μ.
Τους βρήκα και τους δύο, μαζί, παντρεμένους.

Σε καμία περίπτωση, δεν εστιάζω σε κάποιο happy end. Εξάλλου, ο γάμος είναι απλώς μια συμφωνία που γίνεται για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου γεμάτης αυτοευνουχισμούς και αλληλοταπεινώσεις, αν δεν έχουν αρχίσει νωρίτερα.

Αλλά, για μια στιγμή ένιωσα σαν να ήμαστε Κισλοφσκικοί χαρακτήρες, με τόσο εμφανώς ρευστή την πορεία της ζωής μας και -το κυριότερο- την συγκλονιστική αλληλεπίδραση ανάμεσά τους.